
Documentation & Retention
What must be documented in occupational safety — and how long must records be retained?
Under German law: employers must document risk assessments, training (signed), BEM meetings, occupational physician reports, ASA minutes, and accident reports. Fixed statutory retention periods exist only in a few cases (e.g., first-aid log: 5 years); for much of the rest, recommendations apply — and missing records are a frequent reason for inspection findings.
Retention periods at a glance
| Document | Retention period |
|---|---|
| Risk assessment | no statutory period — the current version must be available at all times (Section 6 ArbSchG); keeping earlier versions is advisable |
| Training records | no statutory period — recommended: at least 2 years (former DGUV Information 211-005) |
| BEM files | no statutory period — common recommendation: up to 3 years after completion (standard limitation period, Section 195 BGB), then delete |
| First-aid log (Verbandbuch) | 5 years after the last entry (Section 24(6) DGUV Regulation 1) |
Why is documentation the sticking point in inspections?
During an inspection by the trade supervisory authority or the accident insurance carrier (Berufsgenossenschaft), documentation is checked first — not the actual state of the workplaces. A company with exemplary but undocumented occupational safety practices is formally considered non-compliant, because German law places the burden of proof on the employer (Section 6 of the Occupational Safety Act, ArbSchG). This applies especially to the psychosocial risk assessment (GBPsych), one of the most frequently cited deficiencies.
Which records must be available, specifically?
- Risk assessments for all workplaces — including home office
- Training sessions: date, content, attendee list with signatures
- BEM meetings with the employee's written consent
- Occupational physician reports and medical checkups
- Minutes of the occupational safety committee (ASA, for more than 20 employees, Section 11 ASiG)
- Accident reports and the resulting prevention measures
Which documentation mistakes happen most often in practice?
Most compliance findings arise not from a lack of occupational safety measures, but from incomplete records. Four patterns come up again and again in practice.
- GBPsych was conducted but never documented in writing
- Training sessions took place but without a signature list — unprovable during an inspection
- The risk assessment is several years old and was not updated after changes
- BEM meetings were held but not recorded in writing — a significant risk in wrongful-termination proceedings
Key takeaways
- Inspections check documentation first, not the actual state.
- Fixed statutory retention periods exist only in a few cases (first-aid log: 5 years); otherwise recommendations apply.
- Missing GBPsych documentation is a frequent gap in practice.
- Training without signatures can hardly be proven during an inspection.
- Both the BEM offer and the refusal must be documented.
Frequently asked questions
Is digital documentation sufficient, or does everything need to be on paper?+
Digital documentation is permitted and standard practice, as long as it is complete, tamper-proof, and verifiable at all times (traceability) and can be produced during an inspection.
What happens if we try to prove training sessions without signatures?+
Without a signature or an equivalent digital record (e.g., confirmed attendance with a timestamp), the training can hardly be proven during an inspection — even if it actually took place.
Do we also need to document BEM meetings if the employee declines the BEM offer?+
Yes — both the BEM offer itself and the employee's refusal must be documented. Without this record, a later termination on medical grounds is significantly more vulnerable to challenge.
Keep records in one place
EasyWHP keeps BEM meetings, the psychosocial risk assessment and deadlines in one place — no more Excel chaos. Training and occupational safety in its full breadth are handled by professionals.
Sources
- Section 6 ArbSchG — Documentation ↗
- Section 167 SGB IX — Prevention (BEM) ↗
- DGUV Regulation 1, Section 24(6) — keep the first-aid log for 5 years ↗
- KomNet NRW — retention of training records (2-year recommendation, DGUV Information 211-005) ↗
Last updated: 2026-07-06. Not legal or tax advice — have your specific case reviewed by a professional.